KABAK zmienia się na lepsze!

KABAK zmienia się na lepsze!

Robimy kolejny krok w stronę stania się marką w pełni zrównoważoną – od tego roku wszystkie KABAKowe czapki, szaliki i skarpetki będą powstawały z bawełny organicznej. W naszym sklepie online i w sklepach stacjonarnych już teraz znajdziesz pierwsze kolory czapek i szalików w nowej, organicznej odsłonie, zaś do 2023 r. bawełna organiczna stanie się bazowym materiałem wykorzystywanym w KABAKowej produkcji.

Życie w zgodzie z naturą i otoczeniem to jedna z wartości, które przyświecały KABAKowi od początku istnienia. Wierzymy, że odpowiedzialnie prowadzony biznes może nie tylko zniwelować swój wpływ na otoczenie, ale także przyczynić się do jego rozwoju. Od początku produkujemy wyłącznie w Polsce, tworząc lokalne miejsca pracy i wspierając rodzimą gospodarkę. Jesteśmy marką w 100% wegańską, więc w naszych produktach i opakowaniach nie znajdziesz żadnych materiałów pochodzenia zwierzęcego. Chętnie angażujemy się w akcje społeczne i charytatywne, mamy też na koncie organizację kilku własnych – m.in. tę z Fundacją Rak’n’Roll czy Teatrem 21. Dbamy o to, by wraz ze wzrostem KABAKa rosła też skala naszych działań z zakresu odpowiedzialnego rozwoju, a konsekwentna wymiana surowców na te najbardziej ekologiczne to jedna z ich podstaw.



Dlaczego bawełna organiczna?

Stawiamy na bawełnę organiczną, bo to jeden z najbardziej zrównoważonych surowców dostępnych obecnie na rynku tekstylnym. Jej produkcja jest ściśle kontrolowana od wysiewu do zebrania, aż po farbowanie. Dzięki temu mamy pewność, że bawełna powstała zgodnie z naturalnymi procesami zachodzącymi w przyrodzie, bez chemikaliów, pestycydów i wyzysku ludzi pracujących na plantacjach. Przy jej uprawie stosuje się wyłącznie substancje podlegające biodegradacji, więc nie ma ona negatywnego wpływu na glebę oraz środowisko sąsiadujące z plantacją. Dodatkowo bawełna organiczna zbierana jest ręcznie, co czyni ją czystszym i dużo bardziej jakościowym surowcem, który przekłada się na lepsze i bardziej trwałe produkty.



Co to zmienia?

Wymiana bazowego surowca na bawełnę organiczną to ogromny krok w stronę mody w pełni zrównoważonej. Dzięki tej decyzji w samym tylko 2022 r. jesteśmy w stanie ograniczyć:

zapotrzebowanie na wodę o 42 986 700 l. To na przykład tyle, ile mieści 12 basenów olimpijskich pełnych wody lub 215 tys. wanien pełnych wody lub 28,5 mln półtoralitrowych butelek wody

zapotrzebowanie na energię o 71 217,2 MJ. To na przykład tyle, ile 60W żarówka zużywa w czasie 37,5 roku nieprzerwanej pracy!

emisję CO2 o 6425 kg. To na przykład tyle, ile wyemituje 1 pociąg na trasie równej 229 465 km (w przeliczeniu na 1 pasażera). Dla zobrazowania 229 465 km to niemal 6 okrążeń wokół Ziemi!



Co Ty zmieniasz?

Wierzymy, że branża modowa potrzebuje zrównoważonej alternatywy, która pozwoli konsumentom wybierać odpowiedzialnie. W końcu duża zmiana to suma małych kroków. Spójrz na poniższe statystyki i przekonaj się, jaką siłę mają Twoje wybory!

Wybierając czapkę z bawełny organicznej pomagasz zaoszczędzić 1696,5 l wody, czyli tyle, ile 1 osoba zużywa w gospodarstwie domowym w ciągu 2 tygodni.

Wybierając skarpetki z bawełny organicznej, pomagasz zaoszczędzić ok. 520 l wody w procesie produkcyjnym. tyle, co w 58 zgrzewkach 1,5-litrowych butelek.

Wybierając szalik z bawełny organicznej, pomożesz zaoszczędzić 2610 l wody, czyli mniej więcej 13 wanien wypełnionych po brzegi.

Kompleksowe wdrożenie bawełny organicznej to milowy krok w historii KABAKa, ale na pewno nie ostatni na naszej drodze. Nieustannie poszukujemy nowych ścieżek i materiałów, które pozwolą nam się stać marką w pełni zrównoważoną. Poznaj np. nasze czapki z recyklingu oraz ich historię!

P.S. Dziękujemy, że poświęciłaś/poświęciłeś swój czas na przeczytanie tego artykułu! W ramach podziękowań przekazujemy Ci kod rabatowy na 15% na całą kolekcję z bawełny organicznej. Wystarczy, że przy składaniu zamówienia w polu na kod wpiszesz ORGANIC :)

*Wszystkie dane użyte do obliczeń pochodzą z opracowania The Soil Association, brytyjskiej organizacji zajmującej się m.in. certyfikacją organicznych produktów spożywczych.

www.soilassociation.org